Rocky Balboa (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rocky Balboa
Rocky Balboa
Film Posteri
YönetmenSylvester Stallone
YapımcıSylvester Stallone ve Robert Chartoff
SenaristSylvester Stallone
OyuncularSylvester Stallone,
Burt Young
Milo Ventimiglia
MüzikBill Conti
Görüntü yönetmeniJ. Clark Mathis
StüdyoMetro-Goldwyn-Mayer, 20th Century Fox
DağıtıcıMetro-Goldwyn-Mayer, 20th Century Fox
CinsiSinema filmi
TürüDram, Spor
RenkRenkli
Yapım yılı2006, ABD
Çıkış tarih(ler)i16 Mart 2007
Süre102 dk.
Dilİngilizce
Bütçe24 milyon $
Hasılat156.2 milyon $ (Dünya çapında)
Önceki filmRocky V
Devam filmiCreed

Rocky Balboa Senaryosunu, yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Sylvester Stallone'nin yaptığı Amerikan spor drama filmidir. Stallone'un güçsüz boksör Rocky Balboa olarak rol aldığı film, 1990 yapımı Rocky V filminin devamı niteliğindedir ve 1976'da otuz yıl önce Akademi Ödüllü Rocky ile başlayan Rocky serisinin altıncı bölümüdür. Film, Philadelphia'da yaşayan dul, bokstan emekli olmuş ve adını ölen eşinden almış "Adrian's" adlı yerel bir İtalyan restoranının sahibi ve işletmecisi olarak artık yaşlanmış bir Balboa'yı canlandırıyor.

Stallone'a göre, Rocky V'in yapımında "ihmalkâr" davranarak onu ve pek çok hayranını serinin varsayılan sonu yüzünden hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Stallone ayrıca Rocky Balboa'nın hikâyesinin son zamanlarda kendi mücadeleleri ve zaferleri ile paralel olduğundan bahsetti.[1] Stallone'a ek olarak filmde Burt Young, Rocky'nin kayınbiraderi Paulie karakterini ve gerçek hayatta boksör olan Antonio Tarver, filmin ağır sıklet şampiyonu Mason "The Line" Dixon'ı canlandırıyor. Boks organizatörü Lou DiBella filmde kendini oynuyor ve filmde Dixon'ın destekçisi olarak hareket ediyor. Milo Ventimiglia, Rocky'nin artık bir yetişkin olan oğlu Robert'ı canlandırıyor. Aynı zamanda orijinal filmdeki iki küçük karakterin bu filmde daha büyük rollere dönüşünü de içeriyor: Rocky'nin beladan uzaklaşmaya çalıştığı genç kadın Marie; ve Rocky'nin orijinal filmde dövüşürken gösterilen ilk rakibi olan Spider Rico filmde yer alıyor. Film ayrıca dizinin önceki bölümlerinden, özellikle de ilk bölümlerinden karakterlere ve nesnelere birçok referans içeriyor.

Rocky'nin (1976) gösterime girmesinden 30 yıl sonra, Metro-Goldwyn-Mayer, Columbia Pictures ve Revolution Studios tarafından 20 Aralık 2006'da vizyona giren film, gişe beklentilerini fazlasıyla olumlu eleştirilerle karşılaştı. Film çeşitli formatlarda yayınlandı ve DVD satışları 34 milyon doları aştı. Ardından Ryan Coogler'ın yönettiği 2015 yapımı Creed filmi ve Steven Caple Jr.'ın yönettiği, Kasım 2018 de gösterime giren Creed II adlı filmi izledi. Michael B. Jordan'ın yöneteceği üçüncü devam filmi Creed III, 2022'de vizyona girecektir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ellili yaşlarının sonlarında ve bokstan emekli olan eski Philadelphia'lı boksör Rocky Balboa, 16 yıldır bokstan uzak ve dört yıl önce kanser nedeniyle eşi Adrian Pennino Balboa'nın ölümünden sonra bir dul olarak sakin bir hayat yaşamaktadır. Düzenli olarak mezarına gitmekte ve onun yanında oturmaktadır. Hatta oturmak için mezarlıkta bir ağaca sıkıştırdığı bir sandalyesi bile vardır. Artık hayat ona anlamsız ve gereksiz gözükmektedir. Rocky'nin en iyi arkadaşı ve kayınbiraderi Paulie (Burt Young) "Artık geçmişi bırak Rocky, bu günü yaşa" dese de Rocky bildiğini okur. Zaten Paulie de öyle söylemesine karşın alkol müptelası olmuş ve o da belli etmese de o günlerde kalmış bir adamdır. Paulie, elinden geldiğince onu desteklemeye devam eder, ancak geçmişte ölen kız kardeşine karşı kötü muamelesinden dolayı sürekli suçluluk duyar ve Rocky'yi geçmişte yaşamakla suçlar.

Şimdi Adrian'ın adını taşıyan küçük ama başarılı bir İtalyan restoranı işletmekte ve burada müşterilerini geçmişinden hikâyeler anlatıp onları ağırlamaktadır.

Eski boksör yeni lokanta sahibi Rocky'nin oğlu ile de sıkıntılı bir yaşamı vardır. Onun gölgesinde ve isminin altında ezilen genç Rocky (Milo Ventimiglia) sürekli Rocky'den uzak durmaya çalışmaktadır. Böyle karmaşık bir psikoljik yapı içindeki kahramanımız günün birinde eskiden eve bıraktığı ve nasihatler verdiği bir kızla tesadüfen karşılaşır (Marie ile)(Geraldine Hughes). O andan sonra Rocky hayata yeniden dönme ihtiyacı hisseder. Bölge kuruluna yeniden boks lisansı için başvurur. Bu arada televizyonlarda o anki ağır sıklet şampiyonu (Mason The Lion Dixon) (Antonio Tarver) Rocky ile dövüşse ne olurdu tarzı bilgisayar oyunu destekli görüntüler yayınlanmaktadır. Bu esnada lokantasına gelen yeni şampiyonun menajerleri de Rocky'e bir gösteri maçı teklif ederler. Teklif komiktir ama Rocky kabul eder ve çalışmalarına klasik Rocky filmlerinin müziği eşliğinde başlar. Bu esnada olayları gören oğlu da birden babasının yanında olma ihtiyacı hisseder ve istifayı bile göze alarak Rocky ile kucaklaşır. Rocky artık mutludur. Oğlu ile barış sağlanmış ve eski özlemi boksa dönmüştür. Sıra maçtadır. Las Vegas'ta maç başlar. Rocky 20 yaş civarı genç rakibine göre favori değildir. Ama heyecanlı ve Rocky açısından geçmişi hatırlamalarla dolu bir maç beklendiği gibi Rocky'nin yıkılıp kalması ile sonuçlanmaz. Dixon ilk turda kolayca hakim olur. Rocky daha sonra dramatik bir geri dönüş yapar, Mason'u devirir ve yaşına rağmen kahramanlığı ve sağlam çenesi ile seyirciyi şaşırtır. İki boksör birbirini tam on tur boyunca ciddi şekilde döver, her iki adam da ayakta durur, ancak Rocky son saniyede son yumruğunu atar. Rocky, maç için minnettardır, Dixon'a teşekkür eder ve seyirci iki boksörü alkışlarken büyük bir şampiyon olduğunu söyler. Maçın sonucu, Rocky'nin kalabalığın övgüsüne çıkmasıyla duyurulur: Nihayetinde olay juri puanlarına kalır ve Rocky halkın sevgilisi olmasına karşın juri gerçekleri değerlendirmeyi tercih eder. Dixon'ın galibiyeti ilan edilir fakat Rocky açıklanan sonuca aldırmaz. Seyircilerin devam eden tezahuratlarına ve sevgi gösterisine dikkatini verir.

Kapanışta Rocky eve döner ve Adrian'ın mezarını tekrar ziyaret ederek ona yardım ettiği için teşekkür eder; " drian, başardık, Başardık" der.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rocky Balboa, oyuncu seçimiyle önceki bölümlere selam veriyor. En bariz olanı, altı bölümün tümünde aynı karakterleri canlandıran tek aktör olan Sylvester Stallone, Burt Young ve Burton'ın geri dönüşüdür. Tarver'ın filmdeki görünümü, dizide aktif bir profesyonel boksörün altıncı kez yer aldığı anlamına geliyor. Daha önce Joe Frazier (Rocky), Pedro Lovell (Rocky), Roberto Durán (Rocky II), Tommy Morrison (Rocky V) ve Michael Williams (Rocky V) Rocky serisinde yer aldılar. Stallone başlangıçta Dixon'ı Roy Jones, Jr.'ın canlandırmasını istedi, ancak Jones Stallone'un telefon aramalarına cevap vermeyince, rolü tamamlaması için Antonio Tarver'ı seçti.[2] Tarver, dövüşün bölümlerinden birinin çekimleri sırasında yanlışlıkla Stallone'u yere serdi.[3]

Marie karakteri orijinal Rocky'de yer aldı; Jodi Letizia tarafından canlandırıldı. Son film de Marie karakteri, Geraldine Hughes tarafından canlandırıldı (Letizia, Rocky V için rolü yeniden üstlenmiş olsa da, göründüğü tek sahne silindi). Önceki beş filmde yer alan bir başka tanınabilir karakter olan spor spikeri Stu Nahan, Dixon ve Balboa arasındaki bilgisayar tarafından oluşturulan dövüşün yorumunu yaptı. Nahan, ilk üç filmdeki tüm maçlar ve Rocky IV'teki Apollo Creed-Ivan Drago dövüşü sırasında ring kenarı yorum ekibinin bir parçasıydı. Rocky Balboa çekimleri sırasında kendisine lenfoma teşhisi kondu ve 26 Aralık 2007'de öldü.[4] Son olarak, ilk filmde Spider Rico'yu canlandıran Pedro Lovell, Rocky Balboa'ya konuk oyuncu olarak katıldı ve Rocky'nin restoranında çalışan olarak gösterildi.

Talia Shire'ın Adrian rolünü tekrar oynamama kararıyla ilgili olarak Stallone, USA Today'e şunları söyledi: "Orijinal senaryoda, o yaşıyordu. Ama aynı dramatik etkiye sahip değildi. 'Ya gitmişse?' diye düşündüm. Bu, Rocky'nin kalbini söküp atar ve onu sıfır noktasına indirir."[5] Talia Shire ise şunları söyledi: "Film yas sürecine büyük saygı duyuyor. Sly, Rocky'yi güçlendirmek için yası kullanıyor ve Adrian çok efsanevi bir hale getirildi."[5]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler Aralık 2005'te Las Vegas, Nevada'da başladı. 2006'da çekimler Los Angeles, California ve Philadelphia, Pennsylvania'ya taşındı.[6] Philadelphia'daki sahneler, Philadelphia Sanat Müzesi ve Güney Philadelphia gibi yerlere yerleştirilirken, Center City, Rocky Jr.'ın avukatlık görevi nedeniyle daha belirgin bir şekilde yer aldı. Rocky ve oğlunun sessiz bir blokta yürürken konuştukları sahne, bir Pazar sabahı şafaktan hemen sonra, Walnut'ta 20.-21. Sokaklar arasında çekildi. 38 günlük çekimin yapım bütçesinin 23,5 milyon dolar olması bekleniyordu.

Sinematografi ve dövüş koreografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin dramatik bölümleri açıkça sinematik bir tarzda çekilirken, Balboa ve Dixon arasındaki maç birkaç farklı şekilde çekildi. Müsabakanın giriş bölümü ve ilk iki raunt, büyük bir izle ve öde yayınına benzer bir tarzda çekildi. Dövüşün TV tarzı görünümünü daha da geliştirmek için dövüşün kendisi Yüksek Çözünürlükte çekildi.[7]

İlk iki rounddan sonra, maç daha "sinematik" bir tarzda çekildi ve diğer Rocky filmlerindeki dövüşlerin çekilme şeklini anımsatmıştır. Ancak serideki diğer filmlerden farklı olarak, dövüş önceki bölümlerden daha az koreografili ve daha doğaçlamadır ve koreografisi yapılmış bir dövüşten ziyade gerçek bir boks maçına daha yakındır.[8] Bu, her bir yumruk, numara ve adımın dikkatli bir şekilde yazıldığı ve uygulandığı önceki filmlerden ayrılmaktadır.[9]

Filmin DVD'sinin kamera arkası belgesel bölümlerine göre, dövüşün çekimleri sırasında hafif süreklilik sorunları vardı. Bunun nedeninin, hem Stallone hem de Tarver tarafından gerçek yumrukların atılması ve senaryodan daha önce bazı şişme ve burun kanamalarına neden olması nedeniyle olduğu söylendi. DVD sürümünde, Rocky'nin dövüşü kazandığı alternatif bir son içermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Schwartz, Missy (14 Aralık 2006). "'Rocky' Road". Entertainment Weekly. 27 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  2. ^ DHB (16 Aralık 2006). "Stallone has Issues with Roy Jones Jr". Doghouse Boxing. 21 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  3. ^ "Stallone knocked out on 'Rocky' set". Monsters and Critics. 21 Aralık 2005. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  4. ^ "Retired L.A. Sportscaster Stu Nahan Dies At 81". CBS2. 26 Aralık 2007. 27 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  5. ^ a b Keck, William (25 Aralık 2006). "Forever yo: Talia Shire's Adrian". USA Today. 20 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  6. ^ "Rocky Balboa Filming Locations". Movie Locations Guide. 24 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  7. ^ Tran, An (December 2006). "Going the Distance: Clark Mathis, Lenses Rocky Balboa". Arri. 14 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  8. ^ Zwecker, Bill (14 Aralık 2006). ""Rocky" climbs off the canvas". Chicago Sun-Times. 14 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  9. ^ Dutka, Elaine; Reed, J.D. (14 Haziran 1982). "Winner and Still Champion". Time. ss. 1-6. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]